EPSONS BANEBRYDENDE VEJ TIL VEDVARENDE ENERGI

Det er en stor udfordring at omstille produktionssektoren til 100 % vedvarende elektricitet. Men det er muligt. Epson har vist vejen til vedvarende produktion, som andre er velkommen til at følge.

EPSONS BANEBRYDENDE VEJ TIL VEDVARENDE ELEKTRICITET

Hvordan producenter kan skifte til 100% vedvarende energi

Produktion og andre industrielle brugere tegner sig for omkring en tredjedel af verdens strømforbrug ifølge Det Internationale Energiagentur1. Elektricitet er et centralt element i det. Hvis al den strøm, der forbruges af fabrikker og industrianlæg, kom fra vedvarende energikilder, ville det være et betydeligt bidrag til at tackle klimaændringerne.

Det er et svært mål at nå, men et mål, som virksomhederne i stigende grad kobler sig på. Med RE100-initiativet har mere end 400 virksomheder for eksempel forpligtet sig til 100% vedvarende energi på tværs af deres aktiviteter. Hvordan de når dette mål vil afhænge af mange faktorer, herunder hvad de laver og hvor.

I stedet for at bruge energi, der genereres i fjerne lande, giver brugen af en bestemt regions rigelige vedvarende ressourcer mange fordele, såsom at forbedre energiselvforsyningen og skabe jobs.”

Junichi Watanabe, administrerende direktør, produktionsplanlægningsdivision, Seiko Epson Corporation

Skift til vedvarende elektricitet

“Organisationer med mindre strømbehov og stabil økonomi vil være bedst positioneret til omstilling til vedvarende energi. Virksomheder med stor efterspørgsel på elektricitet, som f.eks. ovne til glas, smeltning eller andre varmeanvendelser i stor skala, og virksomheder som efterlader meget store aftryk - som f.eks. ekspansive lagre og samlingsoperationer - kan have sværere ved det,” udtaler Paul Holdredge, direktør for industri og transport hos consultancy Business for Social Responsibility (BSR).
Udsigten til at skifte til vedvarende elektricitet er blevet langt lettere på grund af de seneste dramatiske omkostningsreduktioner. Ifølge International Renewable Energy Agency (IRENA) var prisen på solcelleenergi i 2010 typisk 710 % højere end det billigste fossile brændstof, men i 2022 var prisen 29 % billigere2. I øjeblikket tegner elektricitet sig for omkring 20 % af det endelige energiforbrug i produktionen ifølge International Renewable Energy Agency, og dette forventes kun at stige.

Prisen på solceller

Diagram showing that in 2010, the price of renewable energy sources were 710% higher than fossil fuels. Diagram showing that in 2023, the price of renewable energy sources were 29% lower than fossil fuels.

Udfordringen i produktionen

Men det er ikke kun prisen på vedvarende energi, uanset hvor lav den er, der dikterer en producents evne til at skifte til 100 % vedvarende energi. Både den krævede startkapitalinvestering og ulempen man har som first-mover - hvor det koster pionerer mere end dem, der følger dem for at implementere nye teknologier - kan i betydelig grad bremse en fuldt ud vedvarende omstilling. For ikke at nævne manglen på tilgængelighed af visse vedvarende energikilder i visse geografiske områder og det faktum, at den passende infrastruktur skal være på plads, for at denne energi kan leveres - noget ingen virksomhed kan gøre alene.

Produktion kræver en enorm mængde elektricitet sammenlignet med at drive et kontor. I nogle lande eller regioner, hvor forsyningen af vedvarende elektricitet er begrænset, som Japan, Taiwan og Singapore, er det meget dyrere end elektricitet produceret ved traditionelle midler, hvilket lægger en betydelig fremtidig omkostningsbyrde på virksomheder, der køber vedvarende elektricitet.

Epson arbejder på at udbrede brugen af vedvarende elektricitet på trods af de garanterede kortsigtede omkostningsstigninger. Virksomheden fremmer investeringer i bæredygtighed for at berige lokalsamfund og investerer i fremtidige generationer for at skabe social værdi.

Gør det lokalt

Uanset hvor i verden de befinder sig og de typer af vedvarende energi, der er tilgængelige for dem, skal virksomhederne tilpasse sig lokale, nationale og globale forhold. Seiko Epson, der er baseret i Japan, har gjort netop dette. Efter at have skiftet til 100 % vedvarende elektricitet i på alle sine anlæg i Japan i 2021, fuldførte virksomheden omstillingen til vedvarende elektricitet globalt på Epson-ejede anlæg inden udgangen af 20233.

Dette mål er blevet opnåeligt gennem en stabil implementering af dekarboniseringsmål og brugen af vedvarende elektricitet siden 2018.

I Nagano-præfekturet og Tohoku-regionen i Japan, hvor der f.eks. er rigeligt med vandkilder, er Seiko Epson afhængig af vandkraft.

Virksomheden har en lignende tilgang uden for Japan. I Filippinerne udnytter den lokale geotermiske og hydroelektriske kilder. Mens virksomheden bruger endnu en vedvarende kilde i Indonesien - bæredygtig biomasse.

Sådan tilpassede Epson sig lokale forhold

Map of Japan with 2 labels reading: 'Tohoku area: Epson taps into local hydropower to power its semiconductor fabrication plant.' 'Nagana Prefecture: Epson utilizes the abundant water sources to create hydoroelectric power.' Map of the phillipines with a label reading: Epson uses local geothermal and hydroelectic sources. Map of Indonesia with a label reading: 'Epson uses biomass power as its renewable source of energy'

“Vi har brugt lokalt produceret energi, hvor det er muligt,” siger Junichi Watanabe, administrerende direktør, produktionsplanlægningsdivision, hvis rolle omfatter at fremme Epsons indkøbsstrategier i forsyningskæden, herunder brugen af vedvarende elektricitet.. “I stedet for at bruge energi, der genereres i fjerne lande, giver brugen af en bestemt regions rigelige vedvarende ressourcer mange fordele, såsom at forbedre energiselvforsyning og skabe jobs.”

Ud over at købe vedvarende elektricitet skaber og udvikler Epson også andre strømkilder gennem løbende indkøb af vedvarende elektricitet. I samarbejde med Nagano-præfekturet og Chubu Electric Power Miraiz Company, Inc., Japan, begyndte virksomheden at støtte vandkraftværker i Nagano-præfekturet. To er allerede i drift (i alt 5.770 kilowatt), og et andet er planlagt til at påbegynde driften i 2024. Dette tal forventes at stige til fem i 2025.

Sådanne mål kan hjælpe en virksomhed med at skille sig ud fra mængden. “Baseret på vores forskning er det et eksempel på lederskab og en differentiator, når man sætter et mål på kort sigt for 100 % vedvarende elektricitet. Nogle virksomheder har også køreplaner til omstillingen over længere perioder,” siger Holdredge.

Blandt de praktiske metoder, som virksomheder bør overveje, er:

Når det kommer til solenergiproduktionssystemer, beslutter Epsons anlæg også, om de skal vedtage selvinvesterings- eller strømkøbsaftale (PPA) baseret på de individuelle omstændigheder i hvert land eller region. Løsningen vil variere fra virksomhed til virksomhed. Men de fleste producenter vil sandsynligvis opleve, at en kombination af disse elementer vil række langt i deres bestræbelser på at nå deres mål med hensyn til vedvarende elektricitet.

Det gennemsnitlige målår for at opnå 100% vedvarende energi blandt RE100 globale produktionsvirksomheder er 2050.

Desuden er mange producenter som Epson klar over, at deres indirekte drivhusgasemissioner fra hele deres værdikæde (scope 3) er meget større end drivhusgasemissionerne fra deres eget elforbrug (scope 2). Derfor vil en reduktion af sektorens scope 2-emissioner gennem vedvarende energi - noget sektoren kan gøre uafhængigt - sandsynligvis have en langt større indvirkning på samfundet. Nøglen til fælles fremgang mellem leverandører og et bæredygtigt samfund er at sætte mål tidligt og demonstrere virksomhedens holdning til at løse klimaforandringer.

“For store virksomheder er investeringsafkastet der for at gøre det muligt at investere i vedvarende energi. Dette gælder muligvis også for mindre virksomheder, men det afhænger af geografien. Regeringers incitamenter kan kun fremskynde omstillingen, hvilket absolut er nødvendigt,”  siger Christy Slay, administrerende direktør for The Sustainability Consortium.

“Epson har formået at være et skridt foran branchen og er et eksempel, ikke kun for Japan, men for hele verden.”

Christy Slay, administrerende direktør for The Sustainability Consortium

Fremtiden for grønnere produktion

Der er store gevinster for menneskeheden, hvis klimaændringerne kan håndteres, men for produktionsvirksomheder og deres aktionærer kan den bedste tilgang også levere kommercielle gevinster.

Forbrugere og investorer er i stigende grad tilbøjelige til at belønne virksomheder med en grønnere legitimitet, hvilket gør det til en væsentlig del af en langsigtet markedspositionering. Derudover kan større brug af vedvarende energi og større egenproduktion gøre en virksomhed mere modstandsdygtig over for ustabile elpriser på det åbne marked.

“Det er svært at opnå 100% vedvarende energi, men det bør være alle virksomheders fokus lige nu at presse på for at komme så tæt på som muligt så hurtigt som muligt,” siger Slay.

Mere om bæredygtighed hos Epson