ODENSE KOMMUNE

Bedre kvalitet og nye muligheder

Valget faldt på Epsons tekstilprinter SureColor SC-F2000, da Odense Kommunes Kulturmaskinen skulle finde en ny fleksibel løsning.

I Odense kommune finder man Kulturmaskinen. Et tilbud, hvor borgerne får lov til at printe deres egne T-shirts, invitationer og lege med grafiske design på hobbyplan.

”Vores borgerværksted er for alle. Unge som gamle. Vi er der som rådgivere og hjælpere – og ellers er der frie hænder. Det betyder også, at det udstyr, vi har, skal leve op til en vis brugervenlighed og kvalitet”, fortæller Ann Larsen, som leder værkstedet.

Hos Kulturmaskinen er det essentielt, at borgerne føler, at de kan lege med grafiske udtryk og få en succesfølelse i forhold til det produkt, de arbejder på – om det er fødselsdagsinvitationer, sjove T-shirts eller sengetøj. Det betyder også, at de maskiner, værkstedet tilbyder, skal være moderne og nemme at betjene.

Forældet teknik

Kulturmaskinen har eksisteret i 5 år. Før hed det Badstuen, men nu er den flyttet op på Kulturmaskinen i Brandts området. I kølvandet på den nye lokation blev det også besluttet at opgradere på teknikken på Mediegrafisk værksted.

“Vi havde en løsning, som var forældet. Teknikken fordrede, at man først skulle printe det grafiske design og derefter overføre det til stoffet. Og det gav en masse udfordringer i forhold til brugervenligheden, holdbarheden mm.”, forklarer Ann Larsen.

Den gamle teknik gjorde, at slutproduktet ikke havde den kvalitet, som Kulturmaskinen ønskede at borgerne skulle have.

“Når du vaskede din nye T-shirt 4-5 gange, så falmede farverne, og det grafiske tryk forsvandt. Derudover var maskinen svær at betjene, da borgerne skulle igennem forskellige procedurer – og varmeoverføre printet”, fortsætter Ann Larsen.

Derfor blev det en tydelig fordel at få en printer, som kan printe direkte på stoffer og tekstiler.

Ny fleksibel løsning

Valget faldt på SureColor F2000, som er en tekstilprinter fra Epson. F2000 er den første DTG printer, hvilket betyder, at det er den første printer, som printer direkte på stoffet. Den har en høj udskrivningshastighed og kan udskrive en T-shirt på 27 sekunder. Produktionen er altså hurtig og effektiv.

Det er første gang, Kulturmaskinen får en fleksibel løsning, som sparer en masse tid og giver brugerne den bedste kvalitet.

“Nu trykker man ikke længere på et stykke papir, man trykker direkte på stoffet. Og man kan trykke på næsten alle slags tekstiler: Folk kommer med puder, dynebetræk - kun fantasien sætter grænser”, siger Ann-Louise.

Ud over de nye tekstilmuligheder er kvaliteten af slutproduktet langt bedre. Hvor print med den gamle teknik holdt 4-5 vaske, før det falmede og faldt af, så holder den nye teknik nu 40-45 vaske, før grafikken falmer en smule.  Og printet forsvinder ikke, som det gjorde før.

Glade borgere

Det vigtigste for Kulturmaskinen er, at borgerne er glade og tilfredse med det lolkale udbud. De skal hygge sig med at komme der og få lov til at prøve kræfter med en anderledes hobby.

“ Vi har teenagere, som gerne vil prøve at printe en T-shirt med deres eget statement, eller modne kvinder, som gerne vil have et blomstertryk på sofapuden. Man kan sige, at aldersmæssigt svinger vi fra 12-90 år. Så det er et rimelig repræsentativt udsnit af borgere, som benytter sig af vores tilbud”, fortæller Ann Larsen.

Det sætter krav til maskinernes anvendelighed.

“Det skal være maskiner, folk selv kan betjene med hjælp fra os, hvis det er nødvendigt selvfølgelig. Det er jo borgernes værksted. Vi er her blot for at instruere dem i maskinerne.
Det er vigtigt, at vores borgere er glade for udbuddet”, fortsætter Ann Larsen.

Det koster kr. 25 i timen at bruge faciliteterne, dog max. 50 kr. pr. dag – kr. 50 for en T-shirt. Og ca. 50 kr. for printet. Så det er rimelig billigt at designe sin egen t-shirt, hvis man har interesse for at prøve kræfter med grafisk design.

“Alle er velkomne. Vi har mange folk, der kommer ind fra gaden uden at have nogen som helst viden om grafisk design. Det er en sjov hobby at prøve kræfter med – og her på Kulturmaskinen har vi nu det rigtige udstyr og de helt rigtige rådgivere, som står klar til at hjælpe”, afslutter Ann Larsen.