Når et print i Hellebæk bliver til arkitektur i Sydney

Der er langt fra Hellebæk i Nordsjælland til landsbyskoler i Afrika og Operahuset i Sydney. Men når det handler om at tegne de detaljer, der får en bygning til at passe helt præcist i sit miljø og sin historie – kan det rigtige udstyr – bl.a. en printer, være det, der gør processen effektiv og afstanden kort.

For nogle er arkitektur den smukkeste og allerfineste kunstform. For Jan Utzon er det at omdanne tanker - først til papir og siden til bygninger og landskaber - selve essensen af arbejdet som arkitekt.

"I Afrika bygger man skolerne efterhånden som man har råd og brug for dem. I stedet for en stor skolebygning får hvert klasseværelse sit eget lille hus - ofte ender man med en lille landsby med overdækkede gange, som stadig er en del af kulturen og landskabet. Ofte bygger vi rundt om træer, og sådan at nye rum kan fungere uden at forstyrre andre rum", forklarer arkitekt Jan Utzon.

Skolerne i Afrika er en helt anden opgave, end den han har fået med et af verdens mest berømte bygningsværker - Operahuset i Sydney. Her er Jan Utzon med i den løbende renovering af det operahus, hans far Jørn Utzon tegnede, og som blev indviet i 1973. I dag modtager han tegninger på mail – printer dem ud på den nye Epson WorkForce Pro WF-8510DWF, udfører rettelser, som så kan scannes ind, og sendes tilbage.

"Med Operahuset bliver der kælet for detaljer, alle detaljer og enkeltheder bliver gennemtænkt - fordi det er et vigtigt monoment for Australien. Som arkitekt er det forfriskende at være med til at arbejde med begge dele. For mig er der ingen projekter, der er for små eller store - alle skal laves med samme nøjagtighed. Der er ikke noget mærkeligt i at lave små eller enkle opgaver - den kreative proces med at komme frem til forslagene er i bund og grund den samme. Det er ligesom, når man anretter en frokost - man komponerer den efter de råvarer, man har til rådighed", siger Jan Utzon.

Tegner på hotelværelser

Jan Utzon har været tilknyttet Operahuset i Sydney i mere end 20 år. Huset blev oprindelig tegnet af hans far, men de sidste 20 år har det været Jan Utzon, der har ledet de løbende fornyelser og renoveringer af operabygningen. Derfor er Jan Utzon ofte i Sydney for at følge arbejdet.

"Når man rejser som arkitekt, kræver det, at man har nogle værktøjer, der gør det let at visualisere dine tanker og planer. Det skal være let at gå fra tanker og ideer til egentlige tegninger og modeller, derfor er det heller ikke ligegyldigt, hvilket udstyr du bruger", siger Jan Utzon.

Hvor andre arkitekter først sent har skiftet det traditionelle tegnebord ud med it, gjorde Jan Utzon det for mange år siden. De første computere tog han i brug i starten af 80’erne og har siden slidt en del computere og printere op.

"Denne her Epson-printer kan alt det, man har brug for i mit job som arkitekt. Og måske vigtigst af alt; Den er logisk og enkel at bruge – i kombination med professionel kvalitet. Derfor var valget egentlig også let. Jeg har vel været rundt om de fleste systemer og maskiner, der hver har passet til deres tid. I dag bruger vi computere og printere mere, fordi systemerne er blevet bedre og mere innovative - man kan flere ting. I dag er kunderne vant til at kunne sende og arbejde med tegninger digitalt - det er en kæmpe fordel, når man rejser så meget, som jeg gør. Meget af mit arbejde sker fra hotelværelser", siger Jan Utzon og fortætter:

"Jeg bruger stadig blyant og papir til de små ting og computeren til de store projekter og modeller. Det er med it som med haveværktøj - man bruger det værktøj, der er bedst egnet til opgaven. Motorsaven til de store ting og grensaksen til de små".

I A3 format med professionelt resultat

Printeren er en naturlig del af it-miljøet, og printerne har også fulgt med tiden - og deres rolle på et arkitektkontor har ændret sig. Tidligere printede man kun i A4, og skulle det være særlig pænt, fik man trykt ude i byen. Men nu har Jan Utzon samlet funktionerne i en stor Epson A3 printer.

"Printeren betyder mere, fordi den kan mere. I dag får jeg tegninger tilsendt, som jeg retter i hånden, scanner ind og sender tilbage. Det er en hurtig måde at klare den proces på, og det skal printeren kunne klare hurtigt og enkelt. Når jeg rejser, kan jeg i dag selv printe et sæt præsentationsmateriale, som er let at tage med til en guvernør i Angola. Nu kan man printe i A3 på tykt papir og i høj opløsning og med en farveægthed, der er gør materialet professionelt", forklarer Jan Utzon.

Jan Utzon havde i forvejen en Epson printer, derfor var valget let, da han skulle vælge ny printer.

"Den er let at installere, nem at servicere, lige til at gå til. Ofte er printere besværlige at bruge og installere - men Epson printeren har en enkel brugerflade, der er let at gå til og let at arbejde med", siger arkitekten om printeren.