Miljøbevidste printere til fremtidens designere

VIA University College

Modeindustrien er en af de mest miljøpåvirkelige industrier i verden. Derfor har uddannelsesinstitutionen VIA University College bevidst valgt øko-certificerede tekstilprintere til undervisningen for blandt andet at lære de kommende mode- og tekstildesignere at være så miljøbevidste som muligt.

Hos VIA University College i Herning uddanner man fremtidens mode-, tekstil-, og møbeldesignere. Studerende, som skal være med til at fastholde de stolte designtraditioner, Danmark er verdenskendt for.

Men mode- og tekstilbranchen er også en af de mere miljøbelastende brancher, som forbruger store mængder vand og kemikalier i produktionen af tekstiler. Derfor prioriterer Via University College at undervise sine studerende i at arbejde for en mere bæredygtig og mere miljøbevidst modebranche.

Via University College søgte af den grund tekstilprintere, som levede op til helt særlige miljømæssige krav. Derfor indgik VIA University College et samarbejde med printvirksomheden Epson omkring to digitale tekstilprintere, SureColor-F2100 og SureColor-F9300, som begge benytter blæk uden skadelige kemikalier med den særlige Eco Passport certificering. De to printere er en del af skolens veludstyrede printværksted, hvor studerende kan printe deres tekstilprojekter, ligesom det er en del af undervisningen på de forskellige tekstil- og designuddannelser/specialer.

"En af vores største prioriteter var at få printere, som ikke bare var hurtige og effektive, men som også var en del af en mere bæredygtig modebranche, som vi underviser vores studerende i at være en aktiv del af. Derfor var det vigtigt, at de printer med vandbaseret blæk uden skadelige kemikalier," siger Inger Marie Ladekarl, lektor hos Via University Colleges linje for tekstildesign, håndværk og formidling.

Målet med det tværprofessionelle samarbejde er at både Epson og Via University College kan lære af hinandens brancher.

"Jeg synes, samarbejdet med Epson er givende forstået på den måde, at begge parter i det tværprofessionelle møde får større forståelse for hinandens fagfelter. Jeg har blandt andet fået en meget grundig oplæring i og forklaring om, hvordan nye printerteknologier fungerer, og den viden kan jeg nu bruge til at udfordre de studerende til at være mere kreative," fortsætter Inger Marie Ladekarl.

Og printerne er allerede blevet taget godt imod af de studerende. Printerne bliver ofte tilvalgt, fordi de studerende er bevidste om at være så bæredygtige i deres arbejde som muligt.

Hastighed giver mulighed for kreativitet
De to printere har to forskellige formål: SC-F9300 er en sublimationsprinter, som printer motiver til efterfølgende at kunne varmepresses på polyesteroverflader hvad end det er syntetisk stof eller plastoverflader, og SC-F2100, som printer med vandbaserede pigmentfarver direkte på alle typer tekstiler, så længe det er naturfibre. Det betyder, at printerne kan bruges til næsten alle typer opgaver og projekter, som studerende måtte arbejde med, det kan være møbel- og modedesign.

Printerne giver de unge nogle helt nye muligheder for kreativt arbejde og indsigt i branchen. Nogle af de studerende kommer måske aldrig til at arbejde direkte med printerne og vil kun designe mønstre til tekstiler, men det giver dem en unik forståelse af, hvordan farver og tekstiler fungerer.

"Samtidig er der en stor økonomisk og tidsmæssig fordel for de studerende. At vi har vores eget printværksted betyder, at de studerende i langt højere grad kan printe deres projekter her på skolen i stedet for at bestille print uden for skolen eller endda i udlandet," tilføjer Inger Marie Ladekarl.

"Det betyder, at de unge bedre kan justere deres ideer undervejs og lære af fejltagelser, så vi får mere innovative projekter og i sidste ende endnu bedre designere," slutter Inger Marie Ladekarl.

Epson: Det grønne valg tages alvorligt
"At et anerkendt uddannelsessted som Via University College Campus Herning, førhen kendt som TEKO, vælger bæredygtige printere, er et vigtigt signal til printerbranchen om en mere grøn branche." Det mener Iftekhar Butt, Sales Development Manager, Epson Danmark.

"Når virksomheder og uddannelsessteder i stigende grad vælger maskiner, som kan printe med vandbaseret blæk, så er det kun positivt. Vi har en dialog med Via University College om, hvordan vi kan forbedre branchen, og vi lytter," siger Iftekhar Butt.

"Når både lærere, studerende og uddannelsessteder vælger grønt, trækker det jo producenter og branchen i den rigtige retning, så bæredygtighed bliver prioriteret. Ud over den positive feedback fra skolen er det jo et klart forbrugerkrav, som vi tager seriøst," udtaler Iftekhar Butt.